Spaghete carbonara reteta ! Autentica ;)

Spaghete carbonara reteta

Spaghete carbonara reteta
Spaghete carbonara reteta

Ingrediente:

 400 g spaghete

 200 g guanciale (falca de porc afumata se poate folosi si bacon daca nu aveti)

4 galbenusuri

 75 g branza pecorino

Sare si piper

Mod de preparare – Spaghete carbonara reteta

  1. Pune apa la fiert intr-o cratita incapatoare, cu o lingurita de sare. Cand apa incepe sa fiarba, pune si pastele la fiert pentru 4-5 minute.
  2. In rastimp insa, pana sa fiarba apa, taie guanciale cubulete (daca ai acces la acest tip de preparat, daca nu pancetta sau bacon).
  3. Bate galbenusurile cu 40-50 g de branza pecorino (din nou, ideal. Daca nu gasesti, poti folosi si parmezan). Frige baconul in tigaie fara ulei, pana cand devine crocant si grasimea se topeste.
  4. Cand pastele au fiert 4-5 minute, scoate-le cu un cleste si pune-le direct peste bacon. Agita pastele putin pentru un minut, apoi adauga ~o cana de apa de la paste.
  5. Lasa pastele carbonara sa se raceasca un minut, apoi adauga amestecul de galbenusuri si branza, amestecand energic pentru a evita coagularea galbenusurilor.
  6. Pune pastele la foc pentru inca 30-60 secunde, apoi serveste fiecare portie de paste carbonara cu putina branza pecorino rasa deasupra si putin piper proaspat macinat.

Spaghete carbonara reteta: VIDEO!

Daca aveti timp va recomand sa cititi un mic istoric si o experienda de a mea in legatura cu aceasta reteta de spagete carbonara

Când mi s-a cerut să scriu despre paste alla carbonara cu ocazia Zilei Mondiale a Carbonarilor, m-am gândit de nenumărate ori în care mi-am întors nasul la versiuni ale felului de mâncare care nu respectă simpla combinație tradițională de ou, brânză pecorino și guanciale (falca de porc afumata).

La urma urmei, frumusețea mâncării italiene constă în simplitatea sa, în general trei ingrediente care se căsătoresc împreună și devin un paradis al aromelor.

Am fost întotdeauna critic față de orice versiune care s-a abătut de la austeritatea tradiționalului, deoarece am simțit că respectă moștenirea italiană, o parte din mine. Ca emigrant italian, simt că identitatea și moștenirea mea sunt foarte legate între ele.

În 2015, eram în Italia cu bucătarul Mark Moriarty, care gătea la Refettorio Ambrosiano din Milano, un proiect comunitar al bucătarului Massimo Bottura pentru a oferi mese celor mai defavorizați. Spre groaza mea, Mark a decis să gătească versiunea sa de carbonara pentru o cameră plină de italieni.

La vederea cremei, aproape că am leșinat. Dar rezultatul a fost o farfurie delicioasă cu paste, pe care Mark a numit-o  Marconara.

De atunci, am devenit mai puțin nepasator. La urma urmei, multe feluri de mâncare care sunt considerate italienești în străinătate nici nu își au originea în Italia, ci sunt evoluția tradițiilor care au călătorit cu emigranții italieni și s-au adaptat la obiceiurile și ingredientele locale.

Peștele și chipsurile sunt un exemplu primordial. Ca atare, trebuie să accept faptul că, ca unul dintre cele mai populare preparate din Italia și din lume, spaghetele carbonara va fi, de asemenea, una dintre cele mai reinterpretate și revizuite.

Când am început să cercetez originea și evoluția acestui fel de mâncare de cult, un prieten mi-a sugerat să citesc The Perfect Carbonara, de istoricul alimentar Eleonora Cozzella, o carte care duce cititorul printr-o călătorie de descoperire de la originile mâncăruri  până la formele lor.

Carbonara nu a existat decât după al doilea război mondial. Acestea fiind spuse, combinația de ou, brânză și carne de porc este prezentă în gătitul regional italian, în multe forme anterioare anilor ’50.

Va Multumim!

https://bunatatidinbucatarie.ro/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *