4 Rețete de ostropel de pui

4 Rețete de ostropel de pui

Ostropelul de pui este un preparat tradițional apreciat de multă lume. Căamulte alte rețete, și cea de ostropel de pui fost reinterpretată de-a lungul timpului sau adaptată în funcție de regiunea în care este preparată. Secretul pe care toate rețelele de ostropel de pui îl au în comun este calitatea și prospețimea ingredientelor. Ostropelul de pui este un preaparat culinar savuros, consistent și în același timp versatil, toate aceste rețete fiind simplu de făcut chiar și de către cei mai puțin experimentați în bucătărie.

Ostropel de pui ca la mama acasă

ostropel de pui

 

Ingredientele necesare pentru rețeta de ostropel de pui pe care îl savurai cu bucurie în copilărie sunt:

un pui de aproximativ 1kilogram,  porționat în bucăți cât mai mari

2 cepe, 5 căței de usturoi

frunze de dafin

200 de grame de roșii în bullion

ulei, 1-2 linguri de oțet, sare, piper.

Într-o cratiță ușor adâncă, pune la rumenit bucățile de pui. Când acestea sunt rumenite pe toate părțile adaugă ceapă tocată, și puțină sare, iar când devine translucidă, se adaugă și apă. Se lasă la fiert până când carnea este bine pătrunsă, iar ceapa este moale. Acum se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe, sucul de roșii, frunzele de dafin și usturoiul tocat mărunt sau pisat, în funcție de preferințe. Se mai adaugă și jumătate de ceșcuță de apă în care se pun cele 2 linguri de oțet. Se pune un capac peste cratiță și se lasă totul să fiarbă înăbușit, până când carnea este gata și sosul s-a îngroșat.

 

Ostropel de pui cu smântână

Ostropel de pui cu smântână

Există unele regiuni din Moldova, în care ostropelul de pui se prepară cu smântână, iar rețeta este extrem de savuroasă și în același timp ușor de preparat.

Ingredientele necesare pentru ostropelul de pui cu smântână în stil moldovenesc sunt:

1 kilogram de cane de pui

300 de grame de smântână

2 linguri făînă

2 cepe, ciuperci, mărar verde, ulei, sare, piper.

Carnea se taie în bucăți potrivit de mari, apoi se toacă ceapă și ciupercile. Într-o cratiță se pune la încins ulei, se adaugă bucățile de pui și ciupercile tocate. Separat se amestecă făină cu smântână până se omogenizează foarte bine, apoi se toarnă în cratiță peste carne și se lasă până când gând devine un sos consistent. La final se adaugă sare, piper și mărar verde tocat. Ostropelul de pui cu smântână se servește în mod tradițional cu mămăligă caldă.

Ostropel de pui oltenesc

Ostropel de pui oltenesc

Și regiunea Olteniei are propria rețeta de ostropel. Cei care își doresc un preparat consistent și plin de savoare, pot încerca să prepare ostropelul de pui astfel.

 

Ingredientele necesare pentru a face un ostropel de pui în inima Olteniei sunt:

2 pulpe mari de pui,

1 morcov, câțiva cartofi,

5 căței de usturoi,

4 linguri oțet,

200 de grame de smântână grasă.

Într-o cratiță ușor adâncă se pun la rumenit bucățile de pui. După ce s-au rumenit pe toate părțile se adaugă morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați în cubulețe mici. Se adaugă apă cât să acopere toate ingredientele și se lasă totul să fiarbă. Când carnea s-a înmuiat, zeama care rămâne în cratiță se scurge. Cratița se pune din nou pe foc și se adaugă usturoiul tocat și oțetul. Se mai lasă totul pe foc în 3-5 minute. Dacă este nevoie, se mai pot adaugă câteva linguri din zeamă, la loc. Se ia cratiță de pe foc și se adaugă smântână, amestecând ușor toate ingredientele.

 

Ostropel de pui cu vin

Ostropel de pui cu vin

Ostropelul de pui este un preparat care are mulți admiratori, iar cu cât rețeta are mai multe arome și texturi, cu atât este mai apreciată. La fel că și această rețeta de ostropel cu vin și usturoi din belșug.

Ingredientele necesare pentru această rețeta sunt:

4 pulpe de pui,

jumătate de ceapă,

un morcov,

6 căței de usturoi,

ulei, 1 ½ cană de suc de roșii,

un pahar de vin alb,

pătrunjel verde tocat,

½ linguriță cimbru uscat, sare, piper.

Într-o cratiță se pun la rumenit pulpele. Se adaugă apă și se lasă să se înăbușe. Când este gata, puiul se scoate pe o farfurie și în cratiță se adaugă ceapa tocată și morcovul tăiat rondele și se lasă la călit câteva minute. Se pun înapoi bucățile de carne împreună cu sucul de roșii, vinul alb, cimbrul, sare piper. Se lasă totul să fiarbă la foc mediu 20-25 de minute, după care se adaugă și usturoiul și se mai lasă pe foc încă 15 minute. La final se presară pătrunjel verde tocat. Se poate servi cu mămăligă caldă.

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *