TORTUL EGIPTEAN – tortul preferat al soțului meu

TORTUL EGIPTEAN – tortul preferat al soțului meu

Săptămâna ce tocmai s-a incheiat a fost ziua soțului. Și pentru că bezeaua e preferata lui, am decis să pregătesc renumitul TORT EGIPTEAN. L-am mai pregătit și alată dată de ziua lui, pentru că e unul din puținele torturi care ii plac.

Ingrediente:

Pentru un blat (avem nevoie de 3 blaturi subțirele, coapte separat):

 •  2 albușuri
 • 2 linguri zahăr
 • 1/2 lingură faină
 • 50 grame de alune măcinate (sau nuci)

Pentru crema de gălbenușuri:

 • 6 gălbenușuri
 • 6 linguri zahăr
 • 3 linguri rase făină sau amidon
 • 340 mililitrii de lapte
 • 170 grame de unt gras (moale, ținut la temperatura camerei)
 • esența de vanilie

 Pentru crema de frisca si caramelȘ

 • 200 grame de zahăr
 • 120 grame de alune măcinate (sau nuci)
 • 200 mililitrii de smântână dulce pentru frișcă

Prepararea blaturilor

În primul rând, încălzim cuptorul la 170 grade C. Pe urmă pregătim ingredientele pentru cele 3 blaturi, care vor fi coapte, rând pe rând, separat, nu ca un blat intreg, cu toată compoziția odata. Foile coapte vor fi ușor crocante la exterior și moi pe dinăuntru, și ce e mai important, vor absorbi foarte bine crema delicioasă.

Se bat albușurile spumă, se adaugă zahăr, puțin câte puțin, și se bate în continuare, până când nu se mai simte zahărul. Se cerne făina și se încorporează împreună cu alunele măcinate în compoziție (cu telul sau o spatula, nu cu mixerul, pentru că foaia să ramană pufoasă). Se unge baza unei forme de 24 cm cu unt sau se pune hârtie de copt, tăiată în așa fel în cât să acopere perfect baza.

Se coace 20-25 de minute, sau pana cand se rumenește. Se procedează la fel cu celelalte 2 blaturi, obținandu-se astfel 3 blaturi subțirele.

Blaturile se scot cu grijă din formă, dezlipind cu un cuțit marginile prinse. Se lasă deoparte, cu hartie de copt intre ele, pentru a nu se lipi unele de altele.

Prepararea cremei

Se amestecă gălbenușurile, toate 6, cu făina sau amidonul. Se adaugă zahărul și laptele, puțin câte puțin, ca la budincă. Se amestecă totul foarte bine și se pune să fiarbă la foc mic, timp de aproximativ 6 minute. Se amestecă continuu, pentru a nu se prinde. Se dă crema deoparte, se adaugă câteva picături de vanilie, și se lasă să se răcească. Se bate untul spumă și se adaugă, lingură cu lingură, în crema răcită de gălbenușuri, folosind mixerul.

Caramelul și crema de frișcă și caramel

Pentru crema de frișcă și caramel, se pune zahărul într-o cratiță, perfect uscată, și se caramelizeazș la foc mic. Nu amestecați în el până nu incepe să se topească și aveți mare grijă să nu se maronească, fiindcă va da un gust amar caramelului. Când caramelul e gata, se toarnă fierbinte, in strat subțire, pe o foaie de copt unsă cu ulei. Se lasă la răcit și apoi se dezlipește. Se macină în robot sau il puteți mărunți fin. Se bate frișca tare și se amestecă cu nuca/alunele și praful de caramel.

Montarea tortului

Tortul se asamblează foarte simplu: se pune un blat se întinde peste el crema de vanilie și peste crema de frișcă și caramel. Operațiunea se repetă până când terminăm cu toate blaturile. Ultimul strat va fi crema de frișcă și caramel.

Il puteți orna dupa bunul plac!

 

tort egiptean-1

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: