Vinete cu parmezan

Vinete cu parmezan

Un mod diferit de a consuma vinetele, nu doar in salata, ci combinate cu sos de rosii si parmezan la cuptor dupa o reteta din nordul Italiei.

Pentru apoximativ 4 portii avem nevoie de:

  • doua vinete potrivite
  • ulei de masilne
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • o lingura de oregano uscat
  • 400g de pasta de tomate
  • sare de mare
  • piper negru
  • otet din vin
  • o mana de busuioc proaspat
  • parmezan ras, 3-4 maini
  • doua maini de pesmet
  • putin oregano proaspat maruntit

Prima data se spala si se inlatura cozile de la vinete, dupa care se feliaza in felii de 1 cm grosime. Acestea se pun pe gratar sau pe o tigaie grill si se fac cateva minute pe ambele parti, pana se inmoaie putin si se rumenesc. Intre timp, se pune la foc mediu o tigaie care se stropeste cu ulei de masline(2-3 linguri). Se adauga ceapa feliata impreuna cu usturoiul si cu lingura de oregano uscat. Se lasa la foc aproximativ 10 minute, pana se inmoaie ceapa si usturoiul isi schimba culoare. Deja in bucatarie mirosurile din tigaie incep sa te inebunesca.

Peste ceapa, usturoiul si oregano se adauga pasta de tomate si se amesteca bine, bine si se pune un capac lasandu-se la foc mic aproximativ 15 minute. Dupa ce sosul se reduce si devine dulce, se adauga putina sare si piper dupa gust, putin otet din vin si se adauga busuiocul.

Acum trebuie pregatit vasul in care se pun toate aceste ingrediente inainte de a intra la cuptor. In reteta originala se foloseste un vas de lut, dar eu am folosit un vas din yena si a iesit foarte bine, neavand un astfel de vas in casa(urmeaza). In acest vas, se pune un strat subtire de pasta de tomate, peste care se presara foarte bine parmezan, peste toata suprafata, urmat de un singur strat de vinete. Se repeta acest proces pana se termina toate ingredientele, ajungand la final sa terminam cu putin sos si parmezan peste. Separat pregatim pesmetul cu putin ulei de masline si oregano maruntit si toata compozitia o punem deasupra, peste parmezan.

Incalzim cuptorul la 190 grade si punem vasul inauntru pentru aproximativ 30 de minute, pana cand devine auriu si crocant. Se poate servi cald, imediat ce l-am scos din cuptor sau rece, este la fel de bun.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: