Paine de casa

Paine de casa

Astazi m-am trezit cu o pofta nebuna de a manca paine de casa. Avand tot ceea ce era necesar m-am apucat de treaba. Stiu cum se face paine de la bunica mea. Nu voi uita niciodata painea facuta de bunica  in cuptorul cu lemne de la tara. Cand eu eram doar un copil, bunica mea facea in fiecare sambata paine pentru toata saptamana care urma. Era zarva mare dis de dimineata in fiecare sambata. Trebuia pregatit aluatul, pus la dospit. Imi facea mare placere sa “o ajut” pe bunica la framantarea aluatului si de fiecare data eu puneam sarea in paine ghidata bineinteles de bunica. Si acum parca simt mirosul acela imbietor al painii abia scoase din cuptor. Era foarte puternic se simtea de la poarta. Bunica mai are si acum acel cuptor, care din pacate nu a mai fost folosit de ani de zile, pentru ca bunica a obosit si … nu mai poate. De cate ori vad cuptorul imi vin in minte imaginile acelea cand scotea bunica paine din el, o paine foarte gustoasa si cu o coaja  crocanta. Nu aveam niciodata rabdare ca painea sa se raceasca si o rugam pe bunica “sa imi taie un colt”.  Si painea mea de astazi a iesit grozava. Uitati si reteta pentru 2 paini coapte in tavile de cozonac.

Ingrediente necesare:

  • 1 kg faina
  • 40g drojdie
  • 2-3 cani de apa calduta
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 lingura de ulei

Intr-un castron se pune toata faina si in mijloc se face o adancitura si se pune drojdia, putina apa si putina faina. Se amesteca usor si se lasa aproximativ 15 minute  pana cand drojdia incepe sa lucreze si se umfla putin. Dupa aceasta se pune restul de apa, sarea si o lingura de ulei se amesteca usor pana se incorporeaza toata faina. Se framanta pana cand  aluatul se desprinde de degete. Se pune aluatul la dospit si se cresteaza in mijloc ca sa poata creste iar pe deasupra puneti faina pentru ca aluatul sa nu prinda pojghita. Se lasa la dospit aproximativ 50 de minute pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Apoi, pe masa tapetata cu faina se scoate aluatul din castron si se imparte in doua se framanta putin si preagtim aluatul pentru tava in care va fi pus. Se pune pe tava (in cazul meu in tavile de cozonac) si le lasa inca vreo 10 -15 minute sa creasca. Intre timp incalzim cuptorul la 170 grade si dupa ce au crescut painicile noastre din tava se dau la cuptor pana se rumenesc bine! Imediat ce se scot de la cuptor se scot si din tavi si se uda cu putina apa deasupra, apoi se invelesc intr-un stergar pana se racesc.

 

 

Daca ti-a placut aceasta reteta, te rugam lasa un comentariu sau aboneaza-te la RSS feed pentru cele mai noi bunatati din bucatarie.
  • Mariaiancu3

    Scumpa mamei (scuze pentru familiarism, dar, banuiesc, ca esti cam de varsta celor doua fete ale mele), mi-a placut atat de mult introducerea facuta la aceasta reteta incat am  zis ca trebuie sa-ti scriu cateva cuvinte. FELICITARI pentru bunatatile pe care prepari cu atata drag si priceperere si, ceea ce m-a impresionat f.mult, continua sa gatesti toate deliciile pe care ti le pregatea bunica !!! Tare placut impresionata sunt cand aud sau citesc despre tinerele care-si aduc cu atat drag si respect de perioadele petrecute impreuna cu bunicii (si eu sunt o bunicuta super-fericita; am 2 nepoti care, pe langa ca-s tare frumusei, dar sunt si frumos educati si buuuuni de nu-mi mai gasesc cuvinte sa mi-i laud; sa dea Dumnezeu la toate bunicile nepoti ca ai mei !). Dar, sa revenim la reteta de painica pe care-ai postat-o : si eu fac paine in casa dupa o reteta asemanatoare si-mi bucur pe oricare dintre musafirii dragi care-mi trec pragul casei. Intr-adevar, iese minunata ! Oricum, sa stii ca te voi urmari ori de cate ori o sa am prilejul si sunt sigura ca-ti voi ramane o admiratoare fidele. Cu mult drag, Maria

    • http://bunatatidinbucatarie.ro Nicolle Popa

      Va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! Ma bucur ca va plac “bunatatile” pregatite de mine si sunt incantata sa va am ca si cititoare fidela! 

  • Lavinia_matei

    acu am pus aluatul la dospit…..sper sa iasa!super reteta!

    • http://bunatatidinbucatarie.ro Nicolle Popa

      Cu siguranta iti va iesi daca ai respectat intocmai reteta! Astept sa imi scrii daca ti-a placut ce a iesit

%d bloggers like this: