Iahnie de cartofi

Iahnie de cartofi

Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Muntilor Anzi. In perioada precolumbiana se cultivau circa 200 de specii de cartof. Dupa orez, grau și porumb, cartofii reprezinta a patra sursa de energie alimentara. Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu. Cred ca nu exista om pe acest pamant caruia sa nu ii placa cartofii. La noi in familie cartofii sunt foarte bine primiti la orice masa. Am descoperit aceasta reteta intr-o carte mai veche de retete si mi-am zis sa o incerc. Ce a iesit a fost o adevarata nebunie.

Ingrediente necesare:

  • 1kg cartofi
  • 300g ceapa
  • 100ml ulei
  • cateva boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • boia de ardei
  • 50ml bulion de rosii
  • patrunjel si marar
  • felii de rosii
  • usturoi
  • sare

Cartofii se curata si se taie pe lung in bucati groase, se spala bine apoi se usuca cu un servet. Se sareaza si se calesc in ulei bine incins numai cat sa se rumeneasca putin. In uleiul ramas calim ceapa taiata marunt iar cand a inceput sa se rumeneasca adaugam boiaua si bulionul. Le mai calim impreuna 5-6 minute dupa care adaugam apa calduta si adugam cartofii, patrunjelul, mararul, boabele de piper, foile de dafin si sare daca mai este nevoie. Se fierbe pana cand cartofii s-au inmuiat fara se se sfarame. Cand mancarea este gata asezam totul intr-un vas termorezistent si putem aseza deasupra cateva rosii taiate felii si putin usturoi si se mai da la cuptor aproximativ 10-15 minute. Mancare de cartofi nu trebuie sa fie scazuta ci sa ramana ca un sos. Se poate servi calda sau rece.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: