Zacusca cu ciuperci

Zacusca cu ciuperci

Zacusca este o mancare de legume “prajite” in ulei si exista numeroase varietati de zacusca. Dintre condimentele cele mai folosite gasim piperul si dafinul. Astazi eu o sa va prezint zacusca cu ciuperci, care este de altfel si preferata mea. Din cantitatile enumerate mai jos o sa va iasa aproximativ 15 borcane.

Pentru a o pregati ai nevoie de:

  • 5kg vinete
  • 5kg ardei rosu gras
  • 3kg ciuperci
  • 2kg ceapa
  • 1l si jumatate de ulei
  • 1l bulion
  • sare, piper boabe, foi de dafin
  • aspirina “tamponata”

Mai intai de toate coacem vinetele si ardeiul. Le curatam si le punem intr-un strecurator pentru a iesi zeama din ele. Ceapa o curatam de coaja si o punem intr-un castron cu apa jumatate de ora. Ciupercile le curatam (eu am folosit ciuperci proaspete, se poate pune si din borcan dar sunt mai bune acestea proaspete). Ceapa, vinetele, ardeiul si ciupercile le macinam si le punem fiecare in castron separat. Pe foc intr-o cratita punem  uleiul, iar in momentul in care incepe sa fiarba adaugam ceapa si o lasam la calit pana cand devine foarte moale. Peste ceapa adaugam ciupercile si le lasam sa fiarba pana cand  scade toata zeama lasata de ele. Dupa accea adaugam ardeiul si vinetele, lasam putin sa fiarba si adaugam bulionul, piperul boabe si foile de dafin. Toate trebuie lasate sa fiarba la foc mic pana cand uleiul iese deasupra. O luam calda de pe foc si o bagam in borcane avand grija sa nu ramana bule de aer in borcan. Deasupra in fiecare borcat punem o aspirina si dupa punem capacul borcanului avand insa grija sa fie inchis bine. Intr-o oala punem un stergar si adaugam apa calduta (atentie nu fierbinte) si peste punem borcanele acoperindu-le cu un alt stergar. Apa nu trebuie sa de-a peste borcane ci sa fie undeva pe la mijlocul borcanului. Punem oala cu borcanele la foc mic si o lasam inca 2 ore la “dunstuit”. Dupa aceasta le putem depozita in camara si la iarna sa o savuram impreuna cu toata familia. Noi de obicei incalzim zacusca inainte de a o consuma pentru ca ne-o place mai mult calda.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: