Jambon de Porc la Cuptor cu Piure de Legume

Jambon de Porc la Cuptor cu Piure de Legume

Multa lume nu urmareste emisiunea “Cireasa de pe tort” din diferite motive, insa eu pot sa spun ca o urmaresc in special pentru retetele de mancaruri diversificate pe care uneori le si pun in practica. Jambonul de porc la cuptor este o reteta “culeasa” din aceasta emisiune dar pe care am “modificat-o” putin in cateva incercari, si sunt gata sa o impartasesc si cu voi. Va previn ca este o mancare grea dar in acelasi timp foarte gustoasa si consistenta.

Pentru a prepara aceasta reteta avem nevoie in primul rand de o bucata de jambon de porc, cu putin os daca se poate, pentru ca tine mai bine carnea atunci cand este la cuptor. Dintr-o bucata de 1,2 Kg poate fi suficient pentru 4 persoane.

Ingrediente:

  • jambon de porc cu os 1,2 Kg
  • 3-4 cartofi medii
  • 1 telina
  • 4-5 morcovi
  • 2-3 catei usturoi
  • Foi de dafin
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare:

Intr-o tava de cuptor se pune bucata de jambon, sub care se pune 3, 4 sau maxim 5 frunze de dafin(mai multe frunze strica gustul mancarii). Se curatala usturoiul si se lasa in bucati mai mari pe care le introducem in carnea intinsa in tava. Pentru aceasta ne folosim de un cutit cu care facem loc usturoiului in carne. Se taie cartofii, telina si morcovii in bucati mai mari, de exemplu un cartof in patru bucati, si toate acestea se adauga in tava, in jurul carnii. Se adauga sare si piper(dupa dorinta fiecaruia) si se adauga putin ulei, si apa pana cand aceasta va trece putin peste carne.

Tot acest procedeu nu dureaza mai mult de 10 minute, timp in care incalzim cuptorul si il pregatim pentru friptura.

O data pregatita tava cu carnea, legumele si restul condimentelor reglam cuptorul preincalzit pentru modul friptura(fara ventilatie)la o temperatura de aproximativ 180 de grade si introducem tava in el. Timpul in care aceasta friptura se pregateste este de aproximativ 2 ore, in care, daca mai este nevoie, completam cu putina apa dupa caz.

O data scoasa friptura din cuptor, luam legumele fierte, telina, cartoful si morcovii si impreuna cu putin sos(format din putina apa si sucul lasat de friptura) le pregatim intr-un piure de legume care se serveste ca si garnitura alaturi de bucata de carne pregatita.

Datorita aromei acestui piure de legume nici nu mai este necesar sa completam cu un alt sos sau muraturi.

Pentru a da un plus de savoare acestei mancari si pentru a ne ajuta si pe noi la o digestie mai buna putem completa cu un pahar de vin rosu Pinot Noir sau unul alb Chardonnay, dupa preferinte.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: